Concertlezing Bordewijk

GEANNULEERD
woensdag 8 februari (vanaf 20.00 uur)
Bibliotheek Idea Bilthoven
Concertlezing Bordewijk

Concertlezing over schrijver Ferdinand en componiste Johanna Bordewijk-Roepman door biografe Elly Kamp, pianist Marcel Worms en Sopraan Irene Maessen.

Ferdinand Bordewijk (1894-1965) kennen we als een schrijver van romans als Bint en Karakter, schepper van figuren als Dreverhaven en Katadreuffe. Zijn werk leeft nog altijd voort, Karakter is verfilmd en nog onlangs is Bint op het toneel gebracht. Hij was fel en vol emotie, maar ook somber en gereserveerd.

Zijn vrouw Johanna Bordewijk-Roepman (1892-1971) was zijn tegenpool: extrovert, vrolijk en ondernemend. Zij ontwikkelde zich tot een belangrijke componiste. Twee keer werkten ze samen, voor een opera en bij een oratorium.

Elly Kamp schreef een dubbelbiografie over dit unieke kunstenaarsechtpaar: Ferdinand en Johanna. Dubbelbiografie van schrijver
F. Bordewijk en J. Bordewijk-Roepman.
Zij zal een bijzondere lezing houden, waarin het verhaal van hun leven (met verrassende foto’s en korte videofragmenten) wordt verteld. Afgewisseld met muziek van Johanna, die met krachtige muziek zich ontwikkelde tot een belangrijk componiste. Het was een leven vol moeilijkheden, met name in de Tweede Wereldoorlog, waarin ze weigerden lid te worden van de door de bezetters ingestelde Kultuurkamer. Hun huwelijk was hecht. Ze inspireerden, stimuleerden en bekritiseerden elkaar. Naast de literatuur was muziek een belangrijk deel van hun leven. De lezing zal dan ook worden afgewisseld met de uitvoering van kamermuziek van Johanna: drie stukken voor piano en enkele composities voor zang en piano, uitgevoerd door Marcel Worms (piano) en Irene Maessen (sopraan), twee musici die recent een cd opnamen met haar kamermuziek From the bottom of my heart.

Organisatie in samenwerking met Cultuurpodium De Bilt

Locatie: Bibliotheek Idea Bilthoven, Theater Het Lichtruim
Datum: woensdag 8 februari
Tijd: 20.00 uur

Deze voorstelling is geannuleerd. Heeft u reeds kaarten neemt u dan contact met ons op.