Nederland (l)EE(s)T 1 - 30 november

Het thema van 2018 is voeding.

Over voeding valt zoveel te schrijven. Het is in veel romans een belangrijk motief, er is een groot aanbod aan informatieve boeken over geschreven en de kookboeken horen tot de populairste genres. Een uitgelezen moment om voeding als hét thema van Nederland Leest te kiezen.

Heel Bilthoven bakt gezond

Alle inzendingen voor de bakwedstrijd waren heerlijk! De jury heeft de Herfst tofu taart van Carlijn Sanders gekozen tot beste taart en zij ging naar huis met het nieuwe kookboek TLV.

Geef je mening!

Doe mee met de lekkerste vragenlijst van Nederland. Geef je mening over  smakelijke stellingen en krijg het boek ‘Je bent wat je leest’ cadeau in de bibliotheek.

Het thema

Zonder voedsel kan een mens een lange tijd, zonder water niet. Maar toch, de mens eet al heel lang niet meer om alleen maar in leven te blijven of zijn kroost te kunnen onderhouden.

Koken

Stoven, bakken, braden, grillen, smoren of roken; zoveel stijlen, zoveel smaken. Vegan, vegetarisch, Midden-Oosten, moleculair koken, Aziatisch of zomers buiten op de barbecue.

Voedingstechnologie

Een vegetarische gehaktbal die het wint van echt vlees. Een hamburger die gekweekt wordt in een laboratorium.

Workshop Het Limburgs Kloostervarken

Slager Marco Veenema vertelt alles over het Limburgs Kloostervarken, laat zien hoe hij het vlees verwerkt en bereidt ter plekke een smaakvol gerecht. Verneem de rijke geschiedenis van een traditioneel streekproduct en ervaar hoe dat smaakt.

Meer genieten van minder eten

BGN-gewichtsconsulente Annette Wessels vertelt in Bibliotheek Idea Bunnik over de zeven verschillende soorten ‘hongertypes’ en geeft praktische oefeningen. Na afloop is er ruime gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan over het thema voeding.

Gratis geschenkboek

Banner

Leden van Bibliotheek Idea ontvangen tijdens Nederland Leest gratis het geschenkboek Je bent wat je leest. Het geschenkboek bestaat uit een menu van vijf uiteenlopende gangen: vijf culinaire kopstukken belichten het thema voeding ieder vanuit hun eigen blik. Zo vormt het boek een verfijnd menu met: fictie, non-fictie, spanning, wetenschap en heerlijke recepten. 

 

Het boek is in al onze vestingen tijdens service-uren bij de balie verkrijgbaar op vertoon van je bibliotheekpas. 

Milieu

Hoeveel Aardes heb je nodig voor 7 miljard omnivoren? Met wat New York weggooit, kun je Amsterdam voeden.

Cultuur en lifestyle

Cultuur- en standsverschillen, historische ontwikkelingen en eten met de rechterhand. Wat doet de Koning als de eregast het vingerkommetje leegdrinkt?

Workshop Kaas met proeverij

Kaasexpert Richard van Essen deelt graag zijn enthousiasme voor goede kaas. Kom luisteren, kijken, proeven en genieten!

Op zoek naar inspiratie?

Gezondheid

Overgewicht is inmiddels een grotere bedreiging voor de gezondheid van de wereldbevolking dan ondervoeding.

Alle activiteiten op een rij

Door het hele land organiseren bibliotheken verschillende activiteiten. Klik op Lees meer voor een volledig overzicht.