Baudelaire of het hart van de Dichter ontbloot

vrijdag 26 november (19:30 tot 21:45)
Bibliotheek Idea, Zeist
Baudelaire of het hart van de Dichter ontbloot

Anja-Hélène van Zandwijk gaat met Jacob Groot in gesprek over Het Spleen van Parijs en Rokus Hofstede vertelt over de Intieme Journalen/ Flitsen. Mijn hart blootgelegd van Charles Baudelaire. Beeldend kunstenares Marie-Luc Grall, stemperformer Jaap Blonk, kunstcriticus Max Bruinsma en pianist Bam Commijs vertolken ieder op eigen wijze een gedicht uit De bloemen van het kwaad.

Hoe willen we Charles Baudelaire herinneren en herdenken tweehonderd jaar na zijn geboorte? Als een subliem en verdoemd dichter, een laatromanticus die het symbolisme aankondigde en een kunstcriticus met vooruitziende blik…? Of als de eerste moderne stedelijke flaneur, overweldigd door de rijke chaos van de moderne metropool?
Hij was de eerste grotestadsdichter. Alles is gedoemd te verdwijnen zoals het oude Parijs, we beleven de vergankelijkheid en vluchtigheid van alles. Tegelijk voelt de dichter en flâneur zich openstaan voor het nieuwe en het verrassende, voor de werkelijkheid zoals die feitelijk aan hem verschijnt, voor het verschijnsel van de nieuwe stad als hij opgaat in de menigte en een vluchtige ontmoeting in poëzie hoopt te herscheppen (A une passante).

In Nederlandse vertaling verschenen de Bloemen van het kwaad [Les fleurs du mal] door Menno Wigman, Peter Verstegen, Petrus Hoosemans e.a., Het Spleen van Parijs [Spleen de Paris] door Jacob Groot, Flitsen; Mijn hart blootgelegd uit de Intieme Journalen [Fusées; Mon coeur mis à nu / Journaux intimes] door Rokus Hofstede en een keuze uit de Brieven van Baudelaire door Kiki Coumans.

Programma
  • Voordracht van Rokus Hofstede over Flitsen; Mijn hart blootgelegd uit de Intieme Journalen 
  • Gesprek met Jacob Groot over Het spleen van Parijs 
  • Jaap Blonk vertolkt A une passante

    Na een korte pauze: 
    Marie-Luc Grall over o.a. Spleen in enkele kunstwerken 
  • Max Bruinsma met L’Albatros en Les fenêtres 
  • Bam Commijs op de piano met L’invitation au voyage

Rokus Hofstede is literair vertaler van Franse literatuur. Op 24 juni jl. heeft het Cultuurfonds hem voor zijn vertalingen de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2021 uitgereikt.

Jacob Groot Jacob Groot is dichter, schrijver, essayist en vertaler. Van hem verschenen een groot aantal dichtbundels en in 2012 ontving hij de A. Roland Holstprijs voor zijn poëzie.

Beeldend kunstenares Marie-Luc Grall heeft een aantal kunstenaarsboeken over de dichters Guillevic, Paul Celan en Baudelaire gemaakt waarin ze zich uiteenzet met hun poëzie

Max Bruinsma is een kunsthistoricus gespecialiseerd in grafisch design waarover hij regelmatig publiceert in diverse internationale kunstmagazines.

Bam Commijs is filosoof, pianist/componist en tekstschrijver en was jarenlang als pianobegeleider verbonden aan de Amsterdamse toneelschool.

Jaap Blonk is componist, performer, dichter en beeldend kunstenaar. Als vocalist is Blonk uniek door zijn beheersing van alle mogelijke stemklanken en zijn uitstraling op het podium. Optredens brachten hem naar alle continenten. Zijn werk is verschenen in meer dan 50 publicaties.

Anja-Hélène van Zandwijk is literatuurdocente en (mede-)organiseert literaire activiteiten. Ze studeerde Franse taal, literatuur en theaterwetenschap met filmkunde aan de UvA en specialiseerde zich in avant-garde en moderne/contemporaine Franstalige literatuur. Ze is leesgroepbegeleidster van een Franse leesgroep bij Bibliotheek Idea Zeist,

Lees over enkele vertalingen van Baudelaires gedichten: hier en hier. Platform Frans is een gezamenlijk initiatief van de Stichting van Romanisten aan Nederlandse Universiteiten en het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland