Tentoonstelling Harry van Kruiningen

donderdag 9 december
De Klinker, Zeist
Tentoonstelling Harry van Kruiningen

Twintig etsen van schrijver, graficus en schilder Harry van Kruiningen (1906-1996). Deze serie van twintig werken is geïnspireerd door Minnebrieven van Multatuli.

Harry van Kruiningen (pseudoniem van Henri Adelbert Janssen) is geboren in Hansweert bij Kruiningen. Hij was een Nederlandse kunstschilder, graficus, illustrator, monumentaal kunstenaar, ontwerper van affiches en boekbanden, was vervaardiger van mozaïek objecten, keramist, docent aan een academie, auteur van kinderboeken en uitgever. Hij schilderde landschappen, stillevens, portretten en maakte etsen en litho’s.

Zijn grootste roem vergaarde hij als etser. De eerste belangrijke reeks etsen betroffen een opdracht van het Ministerie van OKW in 1959 om de Deltawerken in beeld vast te leggen. De imposante werken maakten zoveel indruk op hem dat hij er totaal twintig etsen in klein en groot formaat van maakte. Van Kruiningen maakte graag series. Bekende reeksen zijn o.a. De Dierentuin, De winkel van de doodskistenmaker van Poesjkin. Uitgeverij Heuff in Nieuwkoop gaf in 1973 een boek uit met de etsen over de Minnebrieven’ van Multatuli.

De tentoonstelling is tot en met 7 januari 2022 te zien in De Klinker in Zeist. Elke woensdagmiddag is een gastheer aanwezig die je meer kan vertellen over Multatuli en de etsen. Ook zijn er bij de tentoonstelling horende boekjes verkrijgbaar bij de balie voor € 10,00.

Op een nader te bepalen datum in april 2022 wordt een lezing georganiseerd over Multatuli.