Week van de Mediawijsheid

Gepubliceerd op: vrijdag 05 november 2021
Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid, 5 t/m 12 november 2021, staat dit jaar in het teken van: Samen Sociaal Online. 

Dat is ook terug te zien in de cijfers: zo’n driekwart van de mensen gebruikte in 2020 online media zoals WhatsApp en videobellen. In 2015 was dat nog 57% (SCP, 2021). We ervaren veel plezier en gemak van ons gebruik van online media. We werkenen leren op afstand en houden contact met familie en vrienden.

Maar ons leven in die online wereld staat ook onder druk. Waar we online met elkaar in verbinding staan, maken we ons zorgen over de verdeeldheid tussen mensen (SCP, 2019). Waar alle kennis van de wereld een binnen handbereik ligt, is het door steeds meer desinformatie moeilijk te beoordelen of iets echt waar is (Rathenau Instituut). En waar we ons online vrij kunnen bewegen, voelt online soms niet veilig door haat en cybercriminaliteit. Hoe zorgen we ervoor dat de online wereld een prettige en sociale plek blijft? Oftewel, hoe houden we het samen sociaal online?

Deze week maken we extra ruimte ruimte om hierover met elkaar in gesprek te gaan. En om jezelf of een ander mediawijzer te maken – en daarmee weerbaarder en digitaal vaardiger.

Bekijk ons programma