Hoe red je je in de digitale wereld?

Zelf je zaken digitaal regelen, je ontkomt er niet meer aan. Of je nu een herhaalrecept bij de huisarts wilt aanvragen of een verhuisbericht wilt doorgeven aan je pensioenfonds, je doet dit allemaal via de computer. Maar wat als je nu niet zo digitaal handig bent?

De Bibliotheek biedt uitkomst. Met informatiebijeenkomsten en trainingen leren we je stap voor stap om zelf aan de slag te gaan.

Informatiebijeenkomsten

1) Digitaal nalaten

Veel mensen hebben een testament waarin goed beschreven staat wat er met de aardse goederen moet gebeuren. Slechts weinigen denken na over hun digitale nalatenschap. In deze informatiebijeenkomst bekijken we hoe je ook deze zaken goed kunt regelen.

Bibliotheek Bilthoven: dinsdag 1 november, 10:00 - 12:00 uur | Aanmelden volgt of aan de balie.
Bibliotheek Soest: dinsdag 15 november, 10:00 - 12:00 uur | Aanmelden volgt of aan de balie.
Bibliotheek Zeist: dinsdag 29 november, 10:00 - 12:00 uur | Aanmelden: online of aan de balie.

2) Regel zelf je zaken op de computer

Een informatiebijeenkomst waarin de volgende onderwerpen aan de orde komen:

• Wat is een account en hoe hou je dit veilig
  • Wat is een DigiD en hoe ga je daarmee om
  • Wat is een ‘mijn’ omgeving zoals Mijn huisarts of Mijn belastingdienst
  • Welke sites werken met een DigiD en hoe log je dan in
  • Hoe werken verschillende sites die je nodig kunt hebben zoals een huisartsenportaal, je zorgverzekering of je pensioenfonds.
  • Ook nemen we een kijkje bij verschillende Mijn omgevingen.

Bibliotheek Bilthoven: donderdag 8 september, 10:00 - 12:00 uur
Bibliotheek Soest: dinsdag 13 september, 10:00 - 12:00 uur
Bibliotheek Zeist: dinsdag 20 september, 10:00 - 12:00 uur

3) Veilig op het internet

Veel mensen hebben vermoedelijk al wel gehoord van Phishing: letterlijk het hengelen naar privé gegevens om iemand te kunnen oplichten. Maar er zijn meer vormen van oplichting. In deze informatiebijeenkomst laten we verschillende vormen van oplichting zien en hoe je deze kunt herkennen. We laten voorbeelden zien van phishing, spoofing en andere vormen van oplichting.

Bibliotheek Bilthoven: donderdag 22 september, 10:00 - 12:00 uur
Bibliotheek Soest: donderdag 13 oktober, 10:00 - 12:00 uur
Bibliotheek Zeist: donderdag 27 oktober, 10:00 - 12:00 uur

4) Belastingaangifte

Elk jaar is er weer een aangifteperiode en ziet menigeen weer op tegen het invullen. In deze bijeenkomst laten we zien hoe je je al kunt voorbereiden. Datum nog niet bekend.

Trainingen

Voor de trainingen is het nodig dat je al wat computerervaring heb. Zo kun je al mailen en zelfstandig informatie zoeken op internet. Beschik je nog niet over de juiste voorkennis? Kijk dan eens bij onze beginnerscursussen voor desktop of laptop, voor tablet (android) of voor iPad.

1) Overheidszaken online regelen

In deze training ga je zelf aan de slag met allerlei websites die een relatie hebben met de overheid en bekijk je verschillende ‘Mijn’ omgevingen. Trainingsdata nog niet bekend.

2) Gezondheidszaken online regelen

In deze training ga je zelf aan de slag met allerlei websites die te maken hebben met gezondheid. Zo ga je op zoek naar betrouwbare informatie over je ziekte of gebruikte medicijnen. Ook neem je een kijkje bij je eigen huisartsenportaal en ziekenhuisportaal. Tot slot oefenen we nog met beeldbellen en leer je wat leuke en praktische gezondheidsapps. Trainingsdata nog niet bekend.

Digisterker300                      Belastingdienst logo         Logo SeniorWeb AI Export