Luisteren in je Leunstoel

Wat is Luisteren in je leunstoel?
Een activiteit in zorgcentra waarbij vrijwilligers op vaste tijden voorlezen aan een groepje bewoners.
 
Lezen verruimt de ervaringswereld en prikkelt de fantasie
Als zelf lezen niet meer lukt, is voorlezen een goed alternatief.
Iedereen heeft in zijn of haar leven weleens de magie van het verhaal ervaren. Luisteren naar verhalen hoort bij het leven zelf en activeert tot het vertellen van eigen verhalen. Luisteren naar verhalen die worden voorgelezen is ook gewoon lekker zitten om het verhaal naar je toe te laten komen.
 
Herinneringen ophalen
Binnen een klein groepje mensen is het makkelijk om contact te maken met anderen. Het nodigt uit om herinneringen aan vroeger op te halen en ervaringen te delen. Door verhalen en gedichten voor te lezen die direct aansluiten bij de leef- en belevingswereld van (dementerende) ouderen, wordt het gesprek over het eigen levensverhaal gestimuleerd. Niet alleen tijdens de voorleesuren, maar ook daarna. Mooie afbeeldingen en muziekfragmenten dragen hier ook aan bij.
 
Prettig samenzijn
Onder het genot van een kopje koffie of thee geniet iedereen van een fijne sfeer. Een uurtje luisteren, praten en samenzijn geeft een extra dimensie aan het leven. Het biedt een zinvolle manier om actief bij te blijven. Belangstelling?
Heb je belangstelling om een dergelijke activiteit te organiseren in jouw zorginstelling of wil je als voorleesvrijwilliger dan kun je contact opnemen met Ans Weerdenburg,

 

Centra met voorleesteams Luisteren in je leunstoel

Bilthoven:

- Woonzorgcentrum Schutsmantel
- Woonzorgcentrum De Bremhorst
- Woonzorgcentrum Weltevreden

Soest:

- Woonzorgcentrum Mariënburg
- Woonzorgcentrum Molenschot
- Verpleeghuis Daelhoven

Soesterberg:

- Woonzorgcentrum De Heybergh

Zeist:

- Woonzorgcentrum De Looborch
- Woonzorgcentrum In de Dennen
- Woonzorgcentrum Heerewegen