Tarieven en leenvoorwaarden

Abonnementen

Meer informatie over de verschillende abonnementen vind je in het abonnementenoverzicht.

Normaal   Met automatische incasso

Studenten
Plus   € 93,00    € 90,50
Standaard   € 59,00    € 56,50   € 29,50
Klein    € 36,00    € 33,50   € 18,00
Jeugd    gratis
Digitaal Klein    € 21,00
Digitaal Standaard   € 42,00

Lenen

• Je leent alle materialen gratis. Uitzondering hierop zijn onze logeerkoffertjes; deze leen je voor € 2,50.
  • Met een Plusabonnement* mag je maximaal 20 materialen tegelijk geleend hebben, met de overige abonnementen maximaal 10.
  • De leentermijn voor alle materialen is bij een Plusabonnement* 4 weken, bij de overige abonnementen 3 weken. Uitzondering hierop zijn de Toptitels en e-books: de leentermijn voor Toptitels is bij alle abonnementen 1 week en voor e-books 3 weken.
  • Bij het Kleine en het Standaardabonnement geldt een verlenging als een uitlening.
  • In de laatste twee maanden van het abonnementsjaar kunnen klanten met een Klein abonnement en met een Standaardabonnement tijdens de service uren extra uitleningen aan de bibliotheekbalie met pinpas bijkopen. De prijs van een uitlening, ook wel 'strip' genoemd, is € 1,50 per stuk.
  • Wil je een extra lenerspas voor het gemak of omdat deze kwijt is of gestolen, dan kun je bij de informatiebalie een duplicaatpas kopen voor € 3,50. Klanten met een Plusabonnement krijgen gratis een tweede lenerspas.

Inleveren

• Het te laat-geld is voor alle materialen € 0,20. Uitzondering hierop zijn Toptitels, cd's/dvd's en materialen van Muziekweb; het te laat-geld voor deze materialen is € 0,50 per dag.
  • Te laat-geld wordt per dag berekend over alle dagen van de week, ongeacht of de vestiging geopend is. Met een Plusabonnement* betaal je geen te laat-geld voor reguliere materialen, maar wel € 0,50 per dag voor cd's/dvd's en materialen van Muziekweb en € 0,20 per dag voor materialen uit bibliotheken buiten de provincie Utrecht. Ook als je materialen te laat inlevert in een bibliotheek buiten onze regio betaal je te-laat-gelden, ongeacht de materiaalsoort.
  • Je kunt maximaal € 5,- per item aan te laat-gelden hebben uitstaan.
  • Heb je € 10,- of meer aan betalingen openstaan, dan kun je niet meer lenen, verlengen en reserveren tot je hebt betaald.
  • Als je een openstaand bedrag onder de € 10,-  hebt, ontvang je hierover een mail ter herinnering. Als het bedrag binnen 30 dagen nog niet is voldaan kun je tijdelijk geen gebruik maken van de diensten van de Bibliotheek.
  • Altijd op tijd verlengen of inleveren? Meld je aan voor de gratis Inleverattentie.
  • In alle vestigingen kun je buiten openingstijden materialen inleveren in de daarvoor bestemde inleverbus. Als inleverdatum geldt dan de laatste dag dat de vestiging open was.

Reserveren

• Reserveringen bij alle vestigingen van de Bibliotheek Idea zijn gratis bij een Jeugd-, Standaard- of Plusabonnement* en kosten € 1,- bij Klein Abonnement.
  • Reserveringen bij de overige Utrechtse Bibliotheken kosten € 1,-.
  • Reserveringen buiten het Utrechtse bibliotheeknetwerk kosten € 10,-.
  • Reserveringen via Muziekweb bij de Centrale Discotheek Rotterdam (CDR) of Filmbieb kosten € 3,- (geen leengeld).
  • Je kunt alle materialen reserveren, met uitzondering van Toptitels.
  • Met een Plusabonnement* mag je maximaal 10 reserveringen hebben uitstaan, met de overige abonnementen 5.
  • Gereserveerde materialen moeten binnen 7 dagen worden opgehaald. Daarna komen ze weer beschikbaar voor andere klanten.
  • Materialen die korter dan 3 maanden in de collecties zitten, kunnen niet buiten de regio worden gereserveerd.

Verlengen

• Verlengen kan 24 uur per dag via Mijn Bibliotheek en via de gratis app Bibliotheek Wise, of tijdens openingsuren in de Bibliotheek.
  • Geleende materialen kun je maximaal tweemaal verlengen.
  • Toptitels, materialen van Muziekweb en materialen die gereserveerd zijn door een andere lener kunnen niet verlengd worden.
  • Voor materialen waarvoor je leengeld betaalt, wordt bij een verlenging opnieuw leengeld in rekening gebracht.
  • Een verlenging geldt als een uitlening.
  • Als je € 10,- of meer aan betalingen hebt uitstaan, kun je niet meer lenen, verlengen en reserveren tot je hebt betaald.
  • Voor het verlengen van materialen van buiten de provincie Utrecht kun je een verzoek indienen bij de bibliotheek.

Computergebruik

Meer informatie over computergebruik, internet en WiFi.

• Plus*- en standaardabonnement: gratis
  • Klein en jeugdabonnement: 1 uur per dag gratis, daarna € 0,50 per kwartier
  • Tegoedbon: € 0,50 per kwartier

Printen, kopiëren en scannen

• A4 zwart-wit: € 0,10 per pagina
  • A4 kleur: € 0,50 per pagina
  • A3 zwart-wit: € 0,20 per pagina
  • A3 kleur: € 1,- per pagina
  • Scannen is gratis

Openstaande bedragen

Betaal op tijd en voorkom blokkade van de pas. Je kunt betalen met iDEAL (via Mijn Bibliotheek) of met pin bij de betaalautomaat in de Bibliotheek. Lees meer over Betaalgemak.

• contributie: voor het ingaan van de nieuwe abonnementsperiode.
    NB: Als je betaalt via automatische incasso staat het bedrag wel open, maar hoef je zelf niets te doen.
  • overige bedragen: binnen 30 dagen of zodra het totaal € 10,- of meer is.

*De voorwaarden (leentermijn van vier weken en geen te laat-geld) van het Plusabonnement zijn alleen geldig bij het lenen en inleveren van materialen bij één van Idea bibliotheken, ongeacht van welke bibliotheek de materialen afkomstig zijn. Buiten Bibliotheek Idea gelden de voorwaarden van de bibliotheek waar je het materiaal leent of inlevert. N.B.: voor materialen van Muziekweb en materialen van buiten de provincie Utrecht betaal je de reguliere te-laat-gelden.

Wijzigingen voorbehouden.

Voor al onze abonnementen gelden de Algemene voorwaarden.